מאז החלה הריבית לעלות בשנת 2022, חזרו לאופנה מוצרי השקעה לטווח קצר שנותנים תשואה יציבה וסולידית.
החוסכים הבינו שהשארה של כסף לשכב בעו"ש זה אובדן ודאי של תשואה יחסית בטוחה שניתן לקבל במכשירים בסיכון מינימלי של כספם.
איזה היגיון יש לתת לכסף לשכב בעובר ושב ולאבד כוח קניה כשניתן לאפשר לו לצמוח בקצב של 4-5% בשנה?
כיום עומדות בפני החוסך 2 אפשרויות עיקריות להשקיע כסף לטווח קצר (יש עוד אבל אלו הנוחות ביותר): פק"מ וקרן כספית.
שתי האפשרויות האלה מעולות בתור קרן חירום שסיפרנו על חשיבותה בפוסט הזה.
פיתרון שרבים מכירים. מדובר במוצר מובנה שמוצע ע"י הבנק. ניתן להפקיד בפק"מ בקלות דרך אתר הבנק.
קיימים סוגים רבים של פיקדונות שההבדלים העיקריים הם משך הזמן שהכסף נעול. ככל שנועלים את הכסף לזמן ארוך יותר מקבלים ריבית גבוהה יותר. ניתן גם לבחור בין פק"מ בריבית קבועה, לפק"מ בריבית משתנה (למשל הצמדה לפריים) שהתשואה שלו תתעדכן עם שינוי הריבית, לפק"מ צמוד מדד שערכו יעלה עם האינפלציה.
הנזילות של הפק"מ היא בהתאם לפרק זמן שהכסף נעול. הבעיה שאם רוצים נזילות גבוהה יותר (פר"י, פיקדון מתחדש יומי למשל) הריבית יורדת לכ-0.2% בלבד! אם רוצים "לצאת" לפני תום התקופה יש פגיעה בריבית וגם קנס שבירת פיקדון. ישנם גם פיקדונות עם תחנות יציאה מובנות שמייצרות מעט יותר נזילות בזכות כך.
שימו גם לב שהבנק הוא שוק לכל דבר. ניתן לבוא, להתמקח ולסחוט עוד כמה עשיריות.
המיסוי של פק"מ בריבית קבועה הוא 15% על הרווח הנומינלי. מה זה אומר? אם הפיקדון שלכם השיג פחות מהאינפלציה (זה מה שקרה בשנים האחרונות), עדיין תשלמו מס! וזה חיסרון בתקופות של אינפלציה גבוהה.
מוצר מעניין שהפופולריות שלו עלתה בשנים האחרונות הוא קרן כספית. מדובר בקרן נאמנות שמחזיקה בתוכה מגוון של מכשירים דלי סיכון כגון מק"מ (אגרת חוב בטוחה מאוד שמונפקת ע"י בנק ישראל), אגרות חוב קצרות ממשלתיות וקונצרניות וגם פיקדונות.
זהו נייר ערך שנסחר בבורסה. היתרון המובנה של זה הוא נזילות מיטבית ברמה היומית וזה בניגוד לפיקדונות. ניתן לצאת בכל רגע בלי לשלם קנסות!
כמו בכל קרן נאמנות, גם על קרן כספית משלמים דמי ניהול למנהל הקרן. בקרנות כספיות דמי הניהול יחסית נמוכים ונכון להיום הם בטווח 0.07%-0.25%.
מבחינת תשואה, קרן כספית מספקת תשואה מאוד קרובה לריבית בנק ישראל. היתרון של זה שהתשואה הטובה ביותר לטווח קצר היא שלכם ללא מיקוח (כ-4.5% נכון ל-2025).
קרן כספית ניתנת לרכישה בכל ברוקר, כמו בנק ובית השקעות. אבל שימו לב, בעוד על כל נייר אחר תשלמו בבנק עמלת קניה וגם דמי משמרת, יש חוק מיוחד שלפיו קניה של קרן כספית בבנק פטורה מעמלות ודמי משמרת. החוק הזה הופך את הקרן הכספית לאידאלית בתור קרן חירום מאחר וניתן לרכוש אותה ללא כל עלות בבנק באופן שהכי זמין עבור המשקיע.
היצע הקרנות הכספיות זמין באתר פאנדר שם תוכלו לבחור לפי דמי ניהול, חברה מנהלת, תשואה ועוד.
שימו לב ליתרון המיסוי: מאחר ומדובר בקרן נאמנות, היא ממוסה ב-25% על רווח ריאלי. מה זה אומר? המס הוא רק על הרווח שמעל האינפלציה. בשנים שבהן האינפלציה גבוהה יותר מהתשואה, אין מס כלל, וזה מה שקרה בשנים האחרונות. לדעתנו זה יתרון עצום.
אנחנו מאמינים בפשטות ובמיקסום של תועלת במינימום מאמץ. בעוד שבפק"מ ניתן להשיג ריבית טובה אם מתמקחים, בקרן כספית ניתן לקבל ריבית אופטימלית בלי מאמץ ובאופן אוטומטי.
שיקול חשוב מאוד הוא המס, וכיום המס שתשלמו יהיה נמוך יותר בקרן כספית מאחר והיא ממוסה רק אם התשואה שלה גבוהה מהאינפלציה בניגוד לפק"מ שממוסה תמיד ב-15% על הרווח.
אם נסכם הכל, ברגע שרכישה של קרן כספית זמינה באתר הבנק, לא כרוכה בעמלות מכל סוג (יש חוק לזה!), נותנת נזילות מיטבית ותשואה אופטימלית לפרקי זמן קצרים, נהנית ממיסוי שמיטיב עמכם, בחירת פלנגרם לחיסכון טווח קצר, מתאים במיוחד לקרן חירום: קרן כספית.